Ett initiativ för att minska övergödningen i sjöar och hav.

Lina Dolk: "Vi mockar en kvart om dagen"

Publicerad 2022-05-01
Hos dressyrryttaren Lina Dolk på Dolk Dressage mockar man dagligen hästarnas hagar. När initiativet ”Varje skit räknas” lanserades för två år sedan kändes det viktigt att engagera sig. På vägen har hon lärt sig mer om de positiva effekterna på miljön.

Även innan initiativet mockades hästarnas hagar på Dolk Dressage varje dag. Både för hästarnas välmående samt för att minska parasiter. Under initiativets gång har dock Lina fått mer kunskap om hur viktig mockningen faktiskt är för miljön. – Att regelbunden mockning har så stor påverkan på miljön var faktiskt inget jag visste. Då mockade vi för att hålla nere parasitnivån och för hästarnas välmående. Att den dagliga mockningen också har så stor påverkan på miljön och Östersjön är en riktigt bra bonus, säger Lina, och fortsätter; – Som ryttare ingår det bland annat att ta sig till och från tävlingar på olika platser i Sverige och Europa. Att transportera sina hästar är tyvärr inget man kommer ifrån, men att då kunna bidra till miljön på andra sätt är väldigt viktigt för mig. Man får göra det man kan för att bidra till ett bättre klimat. En kvart om dagen Hos Dolk Dressage lägger man cirka en kvart varje dag på att mocka hagarna. Då man under en lång tid haft det som rutin är det en väl inarbetad vana som går snabbt och är effektiv. – När vi mockar har vi en gårdsbil med flak. Den kör vi in med i hagarna och lägger bajset på flaket som vi sedan tippar på gödselstacken. Så det är väldigt smidigt. Jag tror på att försöka hitta ett sätt som passar dig och som gör själva proceduren tidseffektiv. Är det enkelt är sannolikheten större att det faktiskt genomförs, säger hon.

 

Hellre lite varje dag än mycket då och då

Det har visat sig att regelbunden mockning varje dag är bättre än en större mockning någon gång då och då. I en artikel på Hippson berättade Helena Aronsson, forskare vid institutionen för mark och miljö vid SLU, att den hage som det är viktigast att man lägger tid på att mocka är den så kallade rasthagen eller vinterhagen. Det vill säga den hage där det inte växer något bete. Där hamnar nämligen näringen direkt på marken och naturen hinner inte ta upp näringen. – Det är absolut viktigast att mocka hagar som ligger nära vatten som kan påverkas. Hagar som ligger längre bort har inte lika stor påverkan på miljön, men det har fortfarande betydelse. Om gödsel rinner ner i dräneringsledningar och ut i mindre vattendrag så kommer det så småningom att hamna i ett större vattendrag eller en sjö.

 

Fortsatt arbete framåt Även om undersökningar visar på att många hästägare tar sitt ansvar gentemot övergödningen gäller det att inte sluta nu utan fortsätta med arbetet. Race For The Baltic, som är drivande i initiativet ”Varje skit Räknas”, riktar ett stort tack till landets alla aktiva inom hästnäringen, men påminner samtidigt om att fortsätta mocka sin hage. Det finns även bidrag att söka för den som vill göra åtgärder för miljön, från till exempel kommun och länsstyrelse. Greppa Näringen har kostnadsfri rådgivning kring ”Miljövänlig hästhållning” som riktar sig till dig som har minst 15 hästar.

Signa upp för Varje Skit Räknas och var med och dra ditt strå till stacken!

Vill du också göra skillnad för framtiden och hästens bästa?

Signa upp för Varje Skit Räknas och var med och dra ditt strå till stacken!